Pesto

Pesto

Pesto teoretski može biti od bilo čega zelenog. Dobro, možda ne baš od bilo čega, ali recimo bosiljak, medvjeđi luk, mišanca…. Također u njega mogu ići različite sjemenke: pinjoli, orasi, bademi, indijski oraščići. Svaki je odličan na svoj poseban način. Pa vam ja u ovom receptu donosim neki generalni omjer sastojaka. Ponekad je potrebno nešto više ulja, zelenila može biti i nešto više, ali otprilike to je to. Ja ne stavljam sol jer kasnije na gotovo jelo dodajem puno parmezana.

Sastojci za 2 osobe:

  • 20 listova medvjeđeg luka ili otprilike 40 listova bosiljka
  • 2 šake (oko 80 g) preprženih badema
  • 1/2 vrećice parmezana (Ribanac)
  • 80 ml finog maslinovog ulja
  • 1 češanj češnjaka (ne koristite ako je medvjeđi luk u pitanju!)
  • Malo svježe mljevenog papra

Priprema:

  • Istostirajte bademe na suhoj tavi nekoliko minuta. Miješajte da ne zagore, kad su fino prženi čut ćete onaj neki krc-krc zvuk 😉
  • Ohladite ih u tanjuru da se ne oznoje
  • Stavite vodu za tijesto
  • Prvo malo u sjeckalici grubo isjeckajte bademe, zatim dodajte bosiljak i parmezan i izblendajte malo
  • Postepeno dodajte maslinovo ulje (u recimo 2 puta)
  • To je otprilike to, nemojte se uzrujavati jer se čini suho… bit će dobro 🙂
  • Skuhajte tijesto kako piše na pakiranju
  • Kad je tijeto gotovo, uzmite pola šalice vode pa ga ocijedite
  • Odmah ga vratite u posudu u kojoj se kuhalo
  • U pesto prvo dodjte malo vruće vode od tijesta i promješajte, a zatim tu dodajte u tijesto i dobro promješajte
  • Poslužite u tanjure, pospite s malo ribanog parmezana i par kapi maslinovog ulja.
  • Samo pazite da ne pretjerate da vam ne ostane višak na dnu.

Trikovi i savjeti:

  • Osim badema možete koristiti i orahe, pinjole, indijske oraščiće…
  • Tostiraju se bademi i pinoli. Indijske oraščiće i orahe ne tostiram.
  • Koristite bilje koje je u sezoni.
Print Friendly, PDF & Email


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *