Pesto

Pesto teoretski može biti od bilo čega zelenog. Dobro, možda ne baš od bilo čega, ali recimo bosiljak, medvjeđi luk, mišanca…. Također u njega mogu ići različite sjemenke: pinjoli, orasi, bademi, indijski oraščići. Svaki je odličan na svoj poseban način. Pa vam ja u ovom receptu donosim neki generalni omjer sastojaka. Ponekad je potrebno nešto više ulja, zelenila može biti i nešto više, ali otprilike to je to. Ja ne stavljam sol jer kasnije na gotovo jelo dodajem puno parmezana.
Sastojci za 2 osobe:
- 20 listova medvjeđeg luka ili otprilike 40 listova bosiljka
- 2 šake (oko 80 g) preprženih badema
- 1/2 vrećice parmezana (Ribanac)
- 80 ml finog maslinovog ulja
- 1 češanj češnjaka (ne koristite ako je medvjeđi luk u pitanju!)
- Malo svježe mljevenog papra
Priprema:
- Istostirajte bademe na suhoj tavi nekoliko minuta. Miješajte da ne zagore, kad su fino prženi čut ćete onaj neki krc-krc zvuk 😉
- Ohladite ih u tanjuru da se ne oznoje
- Stavite vodu za tijesto
- Prvo malo u sjeckalici grubo isjeckajte bademe, zatim dodajte bosiljak i parmezan i izblendajte malo
- Postepeno dodajte maslinovo ulje (u recimo 2 puta)
- To je otprilike to, nemojte se uzrujavati jer se čini suho… bit će dobro 🙂
- Skuhajte tijesto kako piše na pakiranju
- Kad je tijeto gotovo, uzmite pola šalice vode pa ga ocijedite
- Odmah ga vratite u posudu u kojoj se kuhalo
- U pesto prvo dodjte malo vruće vode od tijesta i promješajte, a zatim tu dodajte u tijesto i dobro promješajte
- Poslužite u tanjure, pospite s malo ribanog parmezana i par kapi maslinovog ulja.
- Samo pazite da ne pretjerate da vam ne ostane višak na dnu.
Trikovi i savjeti:
- Osim badema možete koristiti i orahe, pinjole, indijske oraščiće…
- Tostiraju se bademi i pinoli. Indijske oraščiće i orahe ne tostiram.
- Koristite bilje koje je u sezoni.




