Torta od jagoda

Recept za biskvit je skroz jednostavan. Takav je radila još i moja baka. Ja sam mu dodala malo praška za pecivo i arome vanilije, ali to je to. Biskviti su jednostavna, ali osjetljiva bića. Vole sobnu temperaturu, ne vole otvaranja pećnice. Vole se lijepo ohladiti prije rezanja, vole da ih natopite da budu sočni i tak… ful su jednostavni 🙂 🙂 i obožavaju jagode 🙂
Biskvit:
- 8 velikih jaja – odvojiti bjelanjke i žumanjke (ako su jaja manja i domaća uzeti 9)
- 8 žlica oštrog brašna (navrh)
- 8 žlica šećera (4 običnog i 4 vanilin šećera)
- 1 prašak za pecivo
Nadjev:
- 1,2-1,5 kg jagoda
- 4-5 žlica šećera (pola običnog, pola vanilin)
- 1,2 litre slatkog vrhnja (0,5 za vanjski dio, ostalo za punjenje)
- 3-4 kremfixa
Priprema biskvita:
- Jaja ostaviti na sobnoj temperaturi 1-2 sata prije
- Kalup za tortu (26 cm) premazati maslacem i obložiti papirom za pečenje (i dno i stranice) koji se također namaže maslacom i malo pospe brašnom
- Uključiti pećnicu da se grije s ventilatorom
- Prašak za pecivo prosijati s brašnom
- Bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg
- Žumanjke umutiti sa šećerom
- Lagano (ručno kuhačom) postepeno umutiti bjelanjke i brašno u žumanjke
- Staviti u zagrijanu pećnicu (s ventilatorom) 160-170°C na 40 min
Priprema jagoda:
- Nekoliko cijelih jagoda ostaviti za ukrašavanje torte
- Ostatak jagoda sitno nasjeckati i zašećeriti – količina šećera ovisi o želji i slatkoći jagoda. Kod mene je to obično 4-5 žlica šećera
Punjenje torte:
- Umutiti 0,7 dl šlaga sa 2-3 kremfixa (preporučam Vindija, ali dobar je i iz Lidla)
- Prerezati tortu na 3 jednaka dijela (najdonji ide na vrh jer je najravniji)
- Vršni dio natopiti iznutra sokom od jagoda
- Na prvi dio staviti jagode, na njih šlag, zatim ponoviti s drugim dijelom
- Gotovu tortu obložiti s 0,5 dl šlaga i ukrasiti jagodama
Savjeti i trikovi:
- Biskvit ispeći prethodnu večer kako bi se dobro ohladio
- Ostaviti biskvit da se hladi u kalupu kako se ispekao
- Jagode nasjeckati, pošećeriti i ostaviti u frižideru otprilike sat vremena prije punjenja torte kako bi pustile dovoljno soka
- Ja sama radim svoj vanilin šećer od ostataka štapića vanilije kad ih iskoristim. Aroma je puno bolja od kupovnog, a cijenu da i ne spominjemo.
- Za sjeckanje jagoda koristim sjeckalicu koja je došla sa štapnim ili sjeckalicu od blendera. Dovoljno je par puta zavrtiti i budu lijepo sjeckane. Otprilike 1/4 narežem ručno za ljepšu strukturu
- U zadnje vrijeme ne radim oblaganje torte šlagom nego radim “golu” tortu i u tom slučaju za nadjev iskoristim 1 litru slatkog vrhnja.
- Eksperimentalno sam u 2 navrata radila tamni biskvit na način da se 1 žlica brašna zamijeni s 1,5 žlice kakaa u prahu (obični gorki kakao) i ispalo je odlično i vrlo dekorativno.






