Torta od jagoda

Torta od jagoda

Recept za biskvit je skroz jednostavan. Takav je radila još i moja baka. Ja sam mu dodala malo praška za pecivo i arome vanilije, ali to je to. Biskviti su jednostavna, ali osjetljiva bića. Vole sobnu temperaturu, ne vole otvaranja pećnice. Vole se lijepo ohladiti prije rezanja, vole da ih natopite da budu sočni i tak… ful su jednostavni 🙂 🙂 i obožavaju jagode 🙂

Biskvit:

  • 8 jaja – odvojiti bjelanjke i žumanjke
  • 8 žlica oštrog brašna
  • 8 žlica šećera (4 običnog i 4 vanilin šećera)
  • ½ praška za pecivo

Nadjev:

  • 1,2-1,5 kg jagoda
  • 4-5 žlica šećera (pola običnog, pola vanilin)
  • 1,2 litre slatkog vrhnja (0,5 za vanjski dio, ostalo za punjenje)
  • 3-4 kremfixa

Priprema biskvita:

  • Jaja ostaviti na sobnoj temperaturi 1-2 sata prije
  • Kalup za tortu (28 cm) premazati maslacem i obložiti papirom za pečenje koji se također namaže maslacom i malo pospe brašnom
  • Uključiti pećnicu da se grije
  • Žumanjke umutiti sa šećerom
  • Bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg
  • Prašak za pecivo prosijati s brašnom
  • Lagano postepeno umutiti bjelanjke i brašno u žumanjke
  • Staviti u zagrijanu pećnicu (s ventilatorom) 160-170°C na 40 min

Priprema jagoda:

  • Nekoliko cijelih jagoda ostaviti za ukrašavanje torte
  • Ostatak jagoda sitno nasjeckati i zašećeriti – količina šećera ovisi o želji i slatkoći jagoda. Kod mene je to obično 4-5 žlica šećera

Punjenje torte:

  • Umutiti 0,7 dl šlaga sa 2-3 kremfixa (preporučam Vindija)
  • Prerezati tortu na 3 jednaka dijela (najdonji ide na vrh jer je najravniji)
  • Vršni dio natopiti iznutra sokom od jagoda
  • Na prvi dio staviti jagode, na njih šlag, zatim ponoviti s drugim dijelom
  • Gotovu tortu obložiti s 0,5 dl šlaga i ukrasiti jagodama

Savjeti i trikovi:

  • Biskvit ispeći prethodnu večer kako bi se dobro ohladio
  • Ostaviti biskvit da se hladi u kalupu kako se ispekao
  • Jagode nasjeckati, pošećeriti i ostaviti u frižideru otprilike sat vremena prije punjenja torte kako bi pustile dovoljno soka
  • Ja sama radim svoj vanilin šećer od ostataka štapića vanilije kad ih iskoristim. Aroma je puno bolja od kupovnog, a cijenu da i ne spominjemo.
  • Za sjeckanje jagoda koristim sjeckalicu koja je došla sa štapnim. Dovoljno je par puta zavrtiti i budu lijepo sjeckane. Otprilike 1/4 narežem ručno da za ljepšu strukturu


Leave a Reply

Your email address will not be published.