Dumplings iliti kineske okruglice

Dumplings iliti kineske okruglice

Kineske okruglice, gyoza, dumplings, momos… Sve su to imena za okruglice porijeklom iz Kine. Ovo je neka moja varijanta kako u kućnim uvjetima uživati u ovom specijalitetu. Lista sastojaka je poduža, ali neka vas to ne obeshrabri da se okušate u izradi ovog jela. Neka subota kad se ne može van je odličan dan za ovo. Smjesa je za otprilike 4 obroka. Obzirom da nas ima dvoje jednu polovicu dumplingsa skuham odmah, a drugu polovicu spremim u zamrzivač. Tako imam brzi obrok za napraviti radnim danom. I neka vas ne plaši količina začina u umaku jer je cilj da upotpuni cijelu priču.

Sastojci za tijesto (50 kom):

  • 400 g glatkog brašna
  • 8 g soli
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 200 g tople vode

Sastojci za punjenje:

  • 540 g mljevenog mesa (masnijeg)
  • 135 g ljubičastog luka (1 srednji luk)
  • 135 g mladog luka (otprilike 3 srednja luka)
  • 30 g lista peršina
  • 25 g svježeg naribanog đumbira
  • 30 g masnoće (mast ili maslac)
  • 1/ žličice soli
  • 1 žličica papra
  • 1 žličica mljevenog korijandera
  • 1/2 žličice kurkume
  • 1/2 žličice sušenog češnjaka
  • 1/2 žličice mljevenog sečuanskog papra
  • 20 g soja sosa

Sastojci za umak (za pola napravljenih okruglica):

  • par žlica maslinovog ulja (ili sezamovog ako imate)
  • 4 sjeckana paradajza ili pelati ili paradajz sos
  • 1/2 sjeckanog luka
  • sjeckane ljute papričice ako volite
  • 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
  • 2 žlice sitno nasjeckanog đumbira
  • 2 žličice mljevenog korijandera
  • 1/2 žličice mljevenog kardamoma
  • 1/2 žličice mljevenog kima

Izrada tijesta:

  • umijesiti tijesto i mijesiti ga 10 min
  • ne dodavati vode!
  • staviti u plastičnu vrećicu i odmoriti 1 sat
  • ponovno umijesiti i podijeliti na 4 dijela

Izrada punjenja:

  • luk usitniti u sjeckalici
  • sve sastojke staviti u posudu i dobro izmiješati
  • ostaviti na hladnom nekoliko sati ili preko noći
  • napraviti loptice od 20 g i vratiti ih u frižider

Izrada okruglica:

  • tijesto razvaljati tanko u krugove 8 cm ili razvaljajte i izrežite čašom
  • pobrašnite ih i slažite jedan na drugi dok ne izvaljate svo tijesto
  • kad ste gotovi krenite s punjenjem
  • na sredinu staviti kuglicu punjenja
  • rubove namazati vodom i složiti “dumpling”
  • kuhanje na pari – 10-15 minuta (zaleđene kuhati 20 minuta)

Izrada umaka:

  • na srednjoj vatri u tavu staviti ulje i dodati luk
  • odmah dodati sve začine i pirjati nekih 10-15 minuta
  • dodati paradajz i kuhati na laganoj vatri još 20 minuta
  • sve izblendati štapnim mikserom
  • probati i po potrebi dodati začine, soja sos, sezamo ulje…

Trikovi i savjeti:

  • nemojte se zamarati što vaši momos dumplinzi ne izgledaju kao u kineskom restoranu
  • ja ih radim već neko vrijeme, ali još nisam došla do toga da izgledaju kao što možete naći na youtube-u 🙂

Ako se još uvijek ne možete odlučiti za izradu ovih kineskih okruglica, a ipak biste pripremili nešto od mljevenog mesa, preporučujem da isprobate recepte faširance, burek, bolonjez ili lazanje.



Leave a Reply

Your email address will not be published.