Dumplings iliti kineske okruglice

Kineske okruglice, gyoza, dumplings, momos… Sve su to imena za okruglice porijeklom iz Kine. Ovo je neka moja varijanta kako u kućnim uvjetima uživati u ovom specijalitetu. Lista sastojaka je poduža, ali neka vas to ne obeshrabri da se okušate u izradi ovog jela. Neka subota kad se ne može van je odličan dan za ovo. Smjesa je za otprilike 4 obroka. Obzirom da nas ima dvoje jednu polovicu dumplingsa skuham odmah, a drugu polovicu spremim u zamrzivač. Tako imam brzi obrok za napraviti radnim danom. I neka vas ne plaši količina začina u umaku jer je cilj da upotpuni cijelu priču.
Sastojci za tijesto (50 kom):
- 400 g glatkog brašna
- 8 g soli
- 1/2 žličice praška za pecivo
- 200 g tople vode
Sastojci za punjenje:
- 540 g mljevenog mesa (masnijeg)
- 135 g ljubičastog luka (1 srednji luk)
- 135 g mladog luka (otprilike 3 srednja luka)
- 30 g lista peršina
- 25 g svježeg naribanog đumbira
- 30 g masnoće (mast ili maslac)
- 1/ žličice soli
- 1 žličica papra
- 1 žličica mljevenog korijandera
- 1/2 žličice kurkume
- 1/2 žličice sušenog češnjaka
- 1/2 žličice mljevenog sečuanskog papra
- 20 g soja sosa
Sastojci za umak (za pola napravljenih okruglica):
- par žlica maslinovog ulja (ili sezamovog ako imate)
- 4 sjeckana paradajza ili pelati ili paradajz sos
- 1/2 sjeckanog luka
- sjeckane ljute papričice ako volite
- 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 2 žlice sitno nasjeckanog đumbira
- 2 žličice mljevenog korijandera
- 1/2 žličice mljevenog kardamoma
- 1/2 žličice mljevenog kima
Izrada tijesta:
- umijesiti tijesto i mijesiti ga 10 min
- ne dodavati vode!
- staviti u plastičnu vrećicu i odmoriti 1 sat
- ponovno umijesiti i podijeliti na 4 dijela
Izrada punjenja:
- luk usitniti u sjeckalici
- sve sastojke staviti u posudu i dobro izmiješati
- ostaviti na hladnom nekoliko sati ili preko noći
- napraviti loptice od 20 g i vratiti ih u frižider
Izrada okruglica:
- tijesto razvaljati tanko u krugove 8 cm ili razvaljajte i izrežite čašom
- pobrašnite ih i slažite jedan na drugi dok ne izvaljate svo tijesto
- kad ste gotovi krenite s punjenjem
- na sredinu staviti kuglicu punjenja
- rubove namazati vodom i složiti “dumpling”
- kuhanje na pari – 10-15 minuta (zaleđene kuhati 20 minuta)
Izrada umaka:
- na srednjoj vatri u tavu staviti ulje i dodati luk
- odmah dodati sve začine i pirjati nekih 10-15 minuta
- dodati paradajz i kuhati na laganoj vatri još 20 minuta
- sve izblendati štapnim mikserom
- probati i po potrebi dodati začine, soja sos, sezamo ulje…
Trikovi i savjeti:
- nemojte se zamarati što vaši momos dumplinzi ne izgledaju kao u kineskom restoranu
- ja ih radim već neko vrijeme, ali još nisam došla do toga da izgledaju kao što možete naći na youtube-u 🙂








Ako se još uvijek ne možete odlučiti za izradu ovih kineskih okruglica, a ipak biste pripremili nešto od mljevenog mesa, preporučujem da isprobate recepte faširance, burek, bolonjez ili lazanje.