Medenjaci

Medenjaci

Kad ih je Karmela donijela na posao bila sam oduševljena njihovom mekoćom. Oduvijek obožavam medenjake, ali do ovog recepta nisam bila fan domaćih jer su mi bili nekako pretvrdi i presuhi. Ovi su mi najbolji odmah kad se ispeku, dok su još topli, jer su fantastično meki i fini. Koricu naranče sam dodala u jednom trenutku i sad ih rijetko radim bez nje. Baš im daje “ono nešto”

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 5 žlica ulja
  • 35 dkg meda
  • 20 dkg smeđeg šećera
  • 10 dkg običnog šećera
  • 2 žličice soda bikarbone
  • 1 kg glatkog brašna
  • 1 začin za medenjake Kotany
  • prstohvat mljevenog klinčića
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića
  • opcionalno: tanko oguljena kora naranče, sitno nasjeckana (otprilike od 1 naranče)

Priprema:

  • Izmiksati 5 jaja i šećer da bude pjenasto (najveća brzina) – par minuta
  • Dodati med i opet miksati
  • Dodati ulje, koricu naranče i začine – opet miksati
  • Dodati sodu bikarbonu i malo brašna (jednu četvrtinu) pa opet miksati
  • Pomalo dodavati ostatak brašna. Dok ide miksati mikserom, a kad postane pregusto dovršiti kuhačom
  • Staviti pećnicu da se grije (ventilator) na 180 °C
  • Na protvan staviti papir za pečenje
  • Raditi malo spljoštene kuglice i slagati u protvan
  • Računajte da će se malo raširiti-meni ide cca 20-tak u jedan protvan (slika niže)
  • Peći cca 11-12 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici

Trikovi i savjeti:

  • Miksanje radim tako da mi je mikser na stalku koji dođe s njim, pa onda imam slobodne ruke za dodavanje
  • Radim tako da složim jedan protvan i stavim peći i onda slažem slijedeći. I tako dok nisam gotova. Za ovu smjesu to je 5 protvana.
  • Na medenjake možete staviti polovice oraha ili bademe, ali kad stavljam koricu naranče uglavnom ne stavljam ništa gore.
  • Mogu se i ukrasiti čokoladom.
  • Možete ih nježno utisnuti i u neke kalupiće (srca, borići,…) samo pazite da ostanu “debeljuškasti” kako se ne bi presušili i bili pretvrdi
  • Kad se ohlade, medenjake pospremiti u limenu kutiju (ispod i iznad staviti papir za pečenje (obično iskoristim onaj na kojem su se pekli.
  • Od ove smjese ispadne cca 100 komada (5 protvana od cca 20 komada).
  • Okvirno je to 1 jaje=20 komada, ovisno o veličini


1 thought on “Medenjaci”

  • Da, najbolji mrdenjaci do sad…svi tvoji recepti me uvijek oduseve (npr toplo hladna cokoladna torta ;)).
    Danas su na redu americki kolacici 🍪

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *