Arancini
Kad je sezona domaćih naranči treba iskoristiti finu koru i napraviti prave domaće arancine. Nije to uopće tako teško kao što se na prvu čini. Jednom kad probate vidjet ćete da je u stvari vrlo jednostavno. Malo traje, ali guštate u njima dugo vremena. Cijenu da i ne spominjemo. Pa krenimo redom…..
Sastojci:
- 200 g narančine korice (nakon sušenja)
- 2 dl vode
- 120 g šećera
- malo šećer i vanili šećera za posipavanje
Priprema:
- Korice naranče namočite preko noći. Nekoliko puta promijenite vodu.
- Narežite na tanke trakice, stavite na rešetku i ostavite sušiti na zraku 3-4 sata
- Izvažite korice i prilagodite količine šećera i vode
- Stavite 1,5 dl vode i korice u široku neprijanjajuću tavu
- Nakon pojave prvih mjehurića kuhajte na srednjoj vatri 15 min, povremeno promiješajte.
- Dodajte šećer i 0,5 dl vode i kuhajte 15 min. Povremeno promiješajte.
- Sad postaje interesantno pa pazite.
- Kuhajte slijedećih 3-5 min stalno miješajući. Tu će se dogoditi sušenje (vidjet ćete bijele tragove u tavi i osjetiti kako je postalo grubo kod miješanja) i to je to.
- Prebacite korice na papir za pečenje koji ste posuli jednom žlicom šećera i pola žlice vanili šećera
- Promiješajte i ostavite da se suši na zraku dan-dva
Savjeti i trikovi:
- Koristite samo naranče za koje znate da su domaće i netretirane
- Najbolje je kad pojedete naranču oguljenu koricu spremiti u vrećicu u škrinju. I kad skupite 3 imate za jednu turu otprilike 🙂
- Kad se arancini malo osuše na zraku ja ih stavim u zamrzivač jer tako mogu trajati, a odlični su tako hladni
- Ista stvar se može napraviti s mandarinama, grejpom i limunom.
1 thought on “Arancini”