Mafini s višnjama

Mafini s višnjama

Svatko od nas ima barem neku dragu osobu koja ne smije konzumirati gluten. To naravno ne znači da ne voli slatko i da na rođendanima mora jesti rižine kekse. Zato je ovaj recept divan. Ne volim ga zvati “zdravim” jer to mnoge odmah asocira na nešto neukusno :-). Prvo im dajte da probaju, a onda objasnite.

Sastojci (za 12 mafina):

  • 12 dkg šećera
  • 1 vanili šećer
  • 2 žumanjka
  • 25 dkg pirovog brašna
  • 1,5 dl ulja
  • Pola žličice sode bikarbone
  • Prstohvat soli
  • 400g smrznutih višanja – otopiti 1 sat prije pripreme, iskoristiti i sok koji će pustiti

Priprema:

  • Odvojiti 12 x 3 višnje za staviti na svaki mafin prije pečenja
  • Mixerom umutiti žumanjke sa šećerom i vanili šećerom
  • Dodati ulje
  • Dodati brašno, sodu bikarbonu i prstohvat soli
  • Kad se sve poveže dodati višnje i umutiti ih kuhačom
  • Napuniti kalupe za mafine
  • U svaki kalup dodati sačuvane 3 višnje
  • Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C 20-25 min

Savjeti i trikovi:

  • Umjesto smrznutih višanja može se koristiti i kompot od višanja (1 tegla od cca 700g)
  • Smjesa je dosta rijetka pa pripremite šefljicu za stavljanje u kalupe
  • Prvo stavim onu papirnatu košaricu (mogu i 2) u kalup pa tek onda stavljam smjesu
  • Preporučam korištenje silikonskog kalupa umjesto metalnog da se lakše izvade kad se ohlade jer su vrlo krhki
  • Pekla sam ih 24 minute (koristim ventilatorsku)
  • Vaditi iz kalupa tek kad se ohlade
Print Friendly, PDF & Email


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *