Mafini s višnjama
Svatko od nas ima barem neku dragu osobu koja ne smije konzumirati gluten. To naravno ne znači da ne voli slatko i da na rođendanima mora jesti rižine kekse. Zato je ovaj recept divan. Ne volim ga zvati “zdravim” jer to mnoge odmah asocira na nešto neukusno :-). Prvo im dajte da probaju, a onda objasnite.
Sastojci (za 12 mafina):
- 12 dkg šećera
- 1 vanili šećer
- 2 žumanjka
- 25 dkg pirovog brašna
- 1,5 dl ulja
- Pola žličice sode bikarbone
- Prstohvat soli
- 400g smrznutih višanja – otopiti 1 sat prije pripreme, iskoristiti i sok koji će pustiti
Priprema:
- Odvojiti 12 x 3 višnje za staviti na svaki mafin prije pečenja
- Mixerom umutiti žumanjke sa šećerom i vanili šećerom
- Dodati ulje
- Dodati brašno, sodu bikarbonu i prstohvat soli
- Kad se sve poveže dodati višnje i umutiti ih kuhačom
- Napuniti kalupe za mafine
- U svaki kalup dodati sačuvane 3 višnje
- Peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C 20-25 min
Savjeti i trikovi:
- Umjesto smrznutih višanja može se koristiti i kompot od višanja (1 tegla od cca 700g)
- Smjesa je dosta rijetka pa pripremite šefljicu za stavljanje u kalupe
- Prvo stavim onu papirnatu košaricu (mogu i 2) u kalup pa tek onda stavljam smjesu
- Preporučam korištenje silikonskog kalupa umjesto metalnog da se lakše izvade kad se ohlade jer su vrlo krhki
- Pekla sam ih 24 minute (koristim ventilatorsku)
- Vaditi iz kalupa tek kad se ohlade