Poriluk sa šampinjonima, vrhnjem i tijestom
Ovo je odlično jelo za one koji nisu ljubitelji standardnog variva od poriluka. Super je za ljetne dane jer je jednostavno i brzo gotovo, a usput je i sezona poriluka u vrtu. Kao i uvijek, preporučam domaći poriluk zbog intenzivnijeg okusa. Šampinjoni su dobrodošli, ali nisu uvjet za ovo jelo.
Sastojci za 2 osobe:
- oko 350 g očišćenog poriluka (može i malo više, osobito ako nemate svježe šampinjone)
- 250 g šampinjona
- prstohvat soli
- 1/2 žličice papra
- 50 g maslaca
- 2 dl vrhnja za kuhanje
- 1-2 žlice kiselog vrhnja
- Sušena tjestenina po želji (tagliatelle ili neka slična)
Priprema:
- Poriluk narežite na tanje ploškice.
- U dubljoj tavi rastopite maslac (pustite ga malo da zamiriši i mrvu posmeđi kao ghee), pa dodajte poriluk.
- Posolite, popaprite i lagano promiješajte.
- Smanjite vatru pa dinstajte poriluk otprilike 10 minuta (poklopljeno), promiješajte svakih 5 min
- Dodajte šampinjone koje ste narezali na krupnije komade (četvrtine za manje, osmine za veće) i pirjajte dok poriluk ne omekša (otprilike još 20 min), po potrebi dodajte malo vode ili temeljca.
- Stavite vodu za kuhanje tijesta da zakipi.
- Tijesto skuhajte prema uputama s pakiranja
- Dok se tijesto kuha dodajte vrhnje u poriluk, promiješajte, i nakon 5 minuta skinite s vatre.
- Umiješajte tijesto u umak, pospite peršinom i uživajte
Savjeti i trikovi
- Ako koristite svježu tjesteninu računajte da će se ona skuhati za par minuta pa prema tome prilagodite vrijeme kad ju stavljate na kuhanje. Nemojte ju previše ocijediti jer dok se hladi ona još upija umak.
- Obično koristim smeđe šampinjone, a ovo jelo može biti i bez svježih šampinjona.
- Ponekad koristim malo sušenih šampinjona koje namočim u vrućoj vodi, nasjeckam i dodam nakon 10 minuta kuhanja.