Semifreddo s lješnjacima i karamelom

Semifreddo s lješnjacima i karamelom

Jednostavna, pjenasta sladoledna krema obogaćena prženim lješnjacima u karamelu. Izvrsno za posluživanje kad vam dolaze gosti jer možete sve napraviti dan ili dva ranije. Isto tako možete i sami uživati nekoliko dana u izvrsnom domaćem sladoledu.

Sastojci za lješnjake s karamelom:

  • 300 g lješnjaka
  • 200 g šećera
  • 4 žlice vode

Priprema lješnjaka s karamelom:

  • Prvo ispecite lješnjake u pećnici na 185 °C (s ventilatorom) oko 15-20 minuta, ohadite i oljuštite ih (to možete i dan prije pripremiti).
  • U neprijanjajuću tavu sa debljim dnom ulijte vodu, dodajte šećer pa lagano zagrijavajte na srednjoj vatri.
  • Prvo se pojave mjehurići, a malo kasnije se sve pretvori u sirup.
  • Nakon nekog vremena se sirup suši, a vi samo dalje miješajte i uz rubove će početi polako ponovno postajati smećkasti sirup.
  • Polako naginjite posudu na sve strane da se boja izjednači i sve postane zlatno smeđe boje.
  • Ubacite lješnjake, ugasite vatru i lagano miješajte dok se svi ješnjaci ne oblože karamelom.
  • Pripremite malo nauljeni metalni pladanj i na to izlijte karamelizirane lješnjake.
  • Pustite da se dobro ohladi.
  • Kada su se lješnjaci dobro ohladili, razlomite ih i ubacite u blender (multipraktik) i na grubo sameljite.

Sastojci za kremu:

  • 0,5 l slatkog vrhnja
  • 1 mahuna vanilije
  • 55 g šećera (3 žlice)
  • 4 veća jaja (L ili XL) ili 5 manjih
  • mali prstohvat soli
  • 2 šlagfixa

Priprema kreme:

  • Pripremite posudu (ili posude) u koje ćete staviti semifreddo i pospite ih po dnu mljevenim lješnjacima.
  • Uklonite sjemenke iz mahune vanilije zarezivanjem po dužini i struganjem sjemenki iz svake polovice.
  • Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
  • U jednoj posudi dugo tucite žumanjke, šećer i vaniliju sve dok ne postane fino kremasto i blijedo.
  • U drugoj posudi umutite slatko vrhnje (sa 2 šlagfixa) u šlag koji nije prečvrst.
  • U trećoj posudi sa mrvicom soli dobro istucite bjelanjke u čvrst snijeg.
  • Ručno i nježno sjedinite sve 4 smjese – žumanjke, šlag i bjelanjke i mljevene lješnjake.
  • Smjesu izlijte u posude i zamrznite.
  • Prije posluživanja izvadite semifreddo 15-tak minuta na sobnu temperaturu i poslužite.

Savjeti i trikovi:

  • Razmisliti o korici naranče tj. dodavanju arancina u smjesu
  • Kao posude koristim kutije od kupovnog sladoleda od 1 litre. Od ove smjese ispadnu 2 takve kutije + neka manja posudica. Ako ih napunite do vrha biti će dosta 2 posude.
  • Ako neću cijelu posudu poslužiti onda samo odrežem komad sladoleda i samo njega stavljam na sobnu temperaturu, a ostatak ostaje u zamrzivaču.
  • Sladoled ide izvrsno s kvalitetnim maslinovim uljem.
  • Možete probati i verziju s kikirikijem tako da kupite prženi neslani kikiriki i stavite ih umjesto prženih lješnjaka.
Print Friendly, PDF & Email


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *