Semifreddo s lješnjacima i karamelom
Jednostavna, pjenasta sladoledna krema obogaćena prženim lješnjacima u karamelu. Izvrsno za posluživanje kad vam dolaze gosti jer možete sve napraviti dan ili dva ranije. Isto tako možete i sami uživati nekoliko dana u izvrsnom domaćem sladoledu.
Sastojci za lješnjake s karamelom:
- 300 g lješnjaka
- 200 g šećera
- 4 žlice vode
Priprema lješnjaka s karamelom:
- Prvo ispecite lješnjake u pećnici na 185 °C (s ventilatorom) oko 15-20 minuta, ohadite i oljuštite ih (to možete i dan prije pripremiti).
- U neprijanjajuću tavu sa debljim dnom ulijte vodu, dodajte šećer pa lagano zagrijavajte na srednjoj vatri.
- Prvo se pojave mjehurići, a malo kasnije se sve pretvori u sirup.
- Nakon nekog vremena se sirup suši, a vi samo dalje miješajte i uz rubove će početi polako ponovno postajati smećkasti sirup.
- Polako naginjite posudu na sve strane da se boja izjednači i sve postane zlatno smeđe boje.
- Ubacite lješnjake, ugasite vatru i lagano miješajte dok se svi ješnjaci ne oblože karamelom.
- Pripremite malo nauljeni metalni pladanj i na to izlijte karamelizirane lješnjake.
- Pustite da se dobro ohladi.
- Kada su se lješnjaci dobro ohladili, razlomite ih i ubacite u blender (multipraktik) i na grubo sameljite.
Sastojci za kremu:
- 0,5 l slatkog vrhnja
- 1 mahuna vanilije
- 55 g šećera (3 žlice)
- 4 veća jaja (L ili XL) ili 5 manjih
- mali prstohvat soli
- 2 šlagfixa
Priprema kreme:
- Pripremite posudu (ili posude) u koje ćete staviti semifreddo i pospite ih po dnu mljevenim lješnjacima.
- Uklonite sjemenke iz mahune vanilije zarezivanjem po dužini i struganjem sjemenki iz svake polovice.
- Odvojite žumanjke od bjelanjaka.
- U jednoj posudi dugo tucite žumanjke, šećer i vaniliju sve dok ne postane fino kremasto i blijedo.
- U drugoj posudi umutite slatko vrhnje (sa 2 šlagfixa) u šlag koji nije prečvrst.
- U trećoj posudi sa mrvicom soli dobro istucite bjelanjke u čvrst snijeg.
- Ručno i nježno sjedinite sve 4 smjese – žumanjke, šlag i bjelanjke i mljevene lješnjake.
- Smjesu izlijte u posude i zamrznite.
- Prije posluživanja izvadite semifreddo 15-tak minuta na sobnu temperaturu i poslužite.
Savjeti i trikovi:
- Razmisliti o korici naranče tj. dodavanju arancina u smjesu
- Kao posude koristim kutije od kupovnog sladoleda od 1 litre. Od ove smjese ispadnu 2 takve kutije + neka manja posudica. Ako ih napunite do vrha biti će dosta 2 posude.
- Ako neću cijelu posudu poslužiti onda samo odrežem komad sladoleda i samo njega stavljam na sobnu temperaturu, a ostatak ostaje u zamrzivaču.
- Sladoled ide izvrsno s kvalitetnim maslinovim uljem.
- Možete probati i verziju s kikirikijem tako da kupite prženi neslani kikiriki i stavite ih umjesto prženih lješnjaka.