Soparnik

Soparnik

Što učiniti kad u vrtu imaš masu blitve, a želiš nešto drugačije od blitve na lešo? Par osnovnih sastojaka koje obično svi imamo doma, malo volje, dobar recept i voila….. fini ručak je tu… Ovaj zanimljivi način izrade tijesta još je bolji od standardnog za sopranik.

Ajvar-Orange lady

Ajvar-Orange lady

Ako ste ikad tražili recept za ajvar onda znate da svatko ima svoj recept za najbolji ajvar…. I da se treba pomučiti i skuhati bar nekoliko da dođete do “onog svog najboljeg”. A čula sam da postoje i oni sretnici koji baš od prve pogode pravi recept… Ja sam od onih prvih pa mi je trebalo nešto vremena da dođem do ovog mog recepta. Ali možda ste baš vi sretnici kojima će on biti onaj “pravi” 🙂

Slana torta od tosta by Đurđa

Slana torta od tosta by Đurđa

Možda na prvu popis sastojaka zvuči komplicirano, ali nije strašno. Prednost joj je što se napravi večer prije fešte i ne morate se dalje brinuti. Samo je u trenutku posluživanja izvadite i eto odličnog sočnog priloga plati s narescima…

Paprenjaci

Paprenjaci

Priča je počela kad je G. davnih dana donio jedan paprenjak koji je dobio na letu za nešto. Hrskav, papren, odlično začinjen, ma mmmmmmm…. I onda je krenulo istraživanje i testiranje recepata. Svi koji su ih probali mi kažu da je recept sada odličan.

Raspuknutići

Raspuknutići

Meni su jedni od najdražih keksića koje pečem u prosincu. Puno sam ih ispekla i puno eksperimentirala s njima, ali nikad se ništa nije bacilo. Bez naranče, s narančom. Razne vrste šećera u prahu… ma svašta… još me očekuje eksperiment s brašnom od rogača… stay tunned

Kiseli krastavci

Kiseli krastavci

Moja svekrva radi odlične kisele krastavce. Hrskave, s finim okusom kopra, ono kao kupovne…. I tako sam ja odlučila jedne godine otići na tečaj kod nje i sad i ja znam. Samo eto, ja volim ljuto pa su moji uglavnom s dodatkom nekih ljutih elemenata…

Bučnica

Bučnica

Bučnica je kao ono neki klasik, ali pohvale za moju su počele tek kad mi je jedna baka s placa ispričala kako ona radi bučnicu. Kad pošaljem recept svi me uvijek pitaju: a ne treba namazati kore? Ne. Maslac koji se stavlja po vrhu je sasvim dovoljan. Probajte i uživajte u komplimentima gostiju….

Varivo od poriluka

Varivo od poriluka

Ovog proljeća sam po prvi put odlučila posaditi poriluk jer sam naišla na sadnice na akciji :-). Bio je to pun pogodak! Briga oko njega je minimalna, a i sigurna sam da nema nikakve kemije. Kao i obično kod variva, malo pancete ili špekića čini bitnu razliku u konačnom rezultatu.

Faširanci

Faširanci

Ne mogu ih pohvaliti da se brzo pripremaju, ali su zato jako ukusni. Dobri su i hladni slijedeći dan. Odlično se slažu sa svim vrstama variva, a po ljeti mi najbolje idu uz Tzatziki (umak sa svježim krastavcima)…

Kiflići by Mrvica

Kiflići by Mrvica

Kad sam prvi put vidjela ovaj recept bila sam vrlo neodlučna. A onda se dogodilo da imam goste i da nemam puno vremena za pripremiti nešto. I dogodila se ljubav prema ovom tijestu. Testiranjem sam malo promijenila originalni recept i smanjila maslac, a dodala malo soli u tijesto i eto ga – zvijezda je rođena…

Brudet by me

Brudet by me

Ovo je često jelo na našem stolu jer smo ljubitelji ribe svih vrsta. Brzo se sprema i nema puno sastojaka. Kako nemam tržnicu blizu vrlo često koristim ribu koju već imam u zamrzivaču.

Majoneza

Majoneza

Oduvijek sam o majonezi razmišljala kao o nečemu jako kompliciranom i osjetljivom. Pa kao to treba kap po kap ulja, ma tko će se time baviti u normalnim uvjetima amaterske kuharice, ima kupovne… A onda mi je Dijana otvorila oči i pokazala da stvari mogu biti i jednostavne ako znaš kako… pa eto ga…. Uspije svaki put, jedino treba slijediti upute 🙂

Burek

Burek

Sve je teže pronaći taj “starinski” burek na četvrtine, pa da je još fin, da ima dovoljno mesa, da je vruć, da je….. Pa onda ideš probati može li se to napraviti i doma. Naravno da može. Možda treba napraviti koji burek dok se ne pogodi baš onaj pravi omjer svih sastojaka, papra, soli, ali svi redom koje sam napravila su bili odlični. Sigurno bolji od prosjeka pekara.

Senf

Senf

Toliko mi je odličan da do sad uopće nisam eksperimentirala s promjenama sastojaka. Uspio je svaki put do sada, traje u frižideru dok se ne potroši, ide u majonezu, ma vrhunski je…. A stvarno je jednostavno, nikad više nećete trebati kupovni senf s aditivima i tko zna s čime još.

Mafini s višnjama

Mafini s višnjama

Svatko od nas ima barem neku dragu osobu koja ne smije konzumirati gluten. To naravno ne znači da ne voli slatko i da na rođendanima mora jesti rižine kekse. Zato je ovaj recept divan. Ne volim ga zvati “zdravim” jer to mnoge odmah asocira na nešto neukusno :-). Prvo im dajte da probaju, a onda objasnite.

Torta od jagoda

Torta od jagoda

Recept za biskvit je skroz jednostavan. Takav je radila još i moja baka. Ja sam mu dodala malo praška za pecivo i arome vanilije, ali to je to. Biskviti su jednostavna, ali osjetljiva bića. Vole sobnu temperaturu, ne vole otvaranja pećnice. Vole se lijepo ohladiti…

Kiflice

Kiflice

Ovaj recept sam dobila od prijateljice Martine i jedan je od rijetkih koji niti nakon puno primjena nisam skoro ništa promijenila. Samo sam u recept dodala trikove i savjete da vam bude lakše. Meni su najbolje kad koristim punjenje od svježeg sira, ali svi sirevi su prijatelji ovih kiflica…

Grah iz ekspres lonca

Grah iz ekspres lonca

Taj grah. To kao svi znaju skuhati. Ono, kak ne znaš skuhati grah? Pa to ti je jednostavno… Iako ga sad već nešto vremena znam skuhati stvarno dobro i dalje se držim recepta i ne improviziram puno. I super je što uvijek dobro ispadne. Nije potrebna zaprška jer na ovaj način bude prilično gust. Ako slučajno nisam potpuno zadovoljna gustoćom na kraju samo uzmem manju količinu svega i usitnim štapnim mikserom i vratim natrag.

Krafne

Krafne

Kod nas doma krafne su dobrodošle cijele godine. Možda su najbolje prvi dan i tople, ali izvrsno idu i slijedeće dane dok ih ima. Uz kavu, mlijeko, za doručak, desert, večeru… Ne punim ih nego si svi po želji uzimaju što im paše, a skroz su u redu i bez nadjeva. Kao i obično, godinama se štreberski držim recepta i to je to.

Popečci od tikvica

Popečci od tikvica

Izvrsni su za vruće ljetne dane kad trebate neko lagano jelo i osvježavajući umak…. Nemojte se uplašiti količine sastojaka i pripreme, samo sve pripremite i onda ide brzo. Možete ih peći u tavi ili u pećnici.